• image01
  • image02
  • image01
  • image01
  • image01

Jabuka sorte

sorta sadnice podloga sadnice vreme zrenja sadnice
Zlatni Delišes M9; MM-106 Krajem septembra
Ajdared M9; MM-106 Početkom oktobra
Greni Smit M9; MM-106 Krajem oktobra
Melrouz M9; M-26 Početkom oktobra
Gloster M9; M-26 Sredinom oktobra
Mucu M9; M-26 Krajem oktobra
Prima M9; M-26 Krajem avgusta
Kožara MM 106 Sredinom oktobra
Budimka MM 106 Krajem oktobra
Jonagold M9; MM-106 Krajem septembra
Breburn M-9, M-26, MM-106 Krajem septembra
Red-čif M9; MM-106 Krajem septembra
Gala M-9, M-26 Krajem jula
Fudzi M-9,M-26,MM-106 Krajem oktobra
Kolačara MM-106 Novembar
Suatovka MM-106 Kraj oktobra
Topaz M-9, M-26, MM-106 Kraj septembra

Sadnice jabuka

Među najznačajnije voćke u našoj zemlji spada jabuka - godišnje se proizvodi prosečno 200.000 tona . Proizvodnja jabuka osciluje, tako da je 1990. godine u zemlji bilo proizvedeno 231.000 tona,zatim 1995. godine 163.000 tona ,2000. godine 197.000 tona,pa 2003. godine 246.000 tona,a 2004. godine 183.000 tona .Jabuka se gaji vise od bilo kojeg drugog voca-komercijalno,ali I u kucnim vrtovima.Odabranu sortu mozete kupiti u mnogo uzgojnih oblika, a podloga na kojoj se sorte kaleme najvecim delom odredjuje visinu buduceg stabla. Razvijeni standardni oblici mogu biti visoki i 8-9 metara, a njihov rod iznosi cak 100-200kg po stablu.Podloge jabuka su obelezene sa M i MM sto se odnosi na njihovo poreklo.Postoje razne vrste: od M-27 koja je vrlo patuljasta do M-25 koja je izrazito bujna.Za uobicajene vrtne namene za patuljasta stabla preporucuje se M-9,za veca M-26 i MM-106 za sredje velika stabla. Za podizanje savremenih plantažnih zasada kod nas se najviše preporučuju podloge:M 9, M 26 i MM 106. Bez obzira za koji se oblik odlucite,sadnice posadite u dobro pripremljeno zemljiste,vodeci racuna o razmaku izmedju sadnica.Najnoviji zasadi jabuka imaju sledeci princip sadnje : red od reda 3,8m do 4m,a sadnica od sadnice 0,8m do 1m.Pri takvoj sadnji na jednom hektaru naci ce se od 3200 do 3300 sadnica jabuke.

Iako se jabuka kao vocka prilagodila različitim geografskim i klimatskim uslovima,cak I otporna jabuka ima slabih strana.Vise joj odgovara vlazno,nego suvo zemljiste,a smetace joj krecnjacko,alkalno tlo. Preporucjemo rad analize zemljista,kako bi bili sigurni da zemljiste odgovara sadnici jabuke.

Pravilan izbor sorte je osnovni uslov za uspešnu proizvodnju.Pri izboru sorte mora se voditi računa o njenim potrebama. Postoje sorte koje se jako dobro prilagođavaju datim ekoloskim uslovima, ali ne daju uvek dobar kvalitet plodova.Kod izbora sorte važno je znati da je jabuka izrazito stranooplodna vrsta što znači da se ne sme podizati samo jedna sorta,zbog onemogućene oplodnje. Zato treba imati u planu barem dve sorte,ali ako nijedna od njih nije triploidna,jer triploidne sorte zbog nemogućnosti klijanja polena ne mogu biti oprašivači (npr. Jonagold). U slučaju triploidne sorte treba imati barem još dve različite sorte koje se međusobno mogu oprašiti, kako bi došlo do oplodnje.U nekim slučajevima sorta koja je dobar oprašivač ne može oprasiti sortu koja je od nje nastala,te tako na primer Zlatni delises,iako je dobar oprasivac,ne moze oprasiti sortu Jonagold,jer je ona nastala ukrstanjem Zlatnog delisesa I Jonatana. Iz tog razloga pri opisu svake sorte,navodimo za nju dobre oprasivace. Danas u svetu postoji više od 10.000 sorata jabuke. Neki podaci govore i o 20.000. Obzirom na tako veliku brojku izbor odgovarajućih sorata nije jednostavan i treba mu posvetiti puno pažnje,jer učinjene greške kasnije su višestruko ekonomski štetne.

Pročitaj više

Jabuka Crveni delišes (Red-Cif)

Ništa nas ne podseća više na jesen nego slatka, hrskava i sočna jabuka Crveni delišes. Plodovi su vrlo krupni, meso ploda je žuto, pokriveno crvenom bojom koja u punoj zrelosti dostiže tamno crvenu boju.Ukusna je i sočna, slatka i aromatična. Kanadski naučnici otkrili su da ova jabuka sardži znatno više antioksidanata nego druge sorte. Cveta srednje rano i kratko, a sazreva krajem septembra.Podloge koje preporucujemo za ovu sortu su M-9, M-106. Dobri oprasivaci su Jonatan,Melroze,Zlatni delises,Akane I Greni smit. Klon ove sorte,takozvani Red-Cif,stvoren je u zelji da se dobije kvalitetniji I vizuelno lepsi plod Crvenog delisesa.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Zlatni delišes (Rajders, klon B)

“Eureka! Pronašao sam je!” To su bile reči Pola Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virdžinije. “S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni pijete li šampanjac ili jedete jabuku“, oduševljeno je tada izjavio Stark. Uzgaja se uglavnom u suvim i toplim krajevima. Plod ove jabuke je zelenožut,pomalo smeđ,a meso zuto I slatko,kiselkastog ukusa.Cveta srednje pozno,a sazreva krajem septembra. Rano prorodi i obilno radja,a podloge koje preporucujemo su M9 i M26 kao i MM106. Dobri oprasivaci za ovu sortu su Gloster, Ričared, Jonatan, Melrouz, Greni smit I Ajdared. U zelji za napredovanjem,stvorena su dva klona ove sorte-klon B I klon Rajders,te smo na taj nacin dosli do izuzetno poboljsanog I kvalitetnijeg ploda ove sorte.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Greni smit (Celindzer)

Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Greni Smit jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije. Otkrivena je tako što je slučajno nikla na australijskoj deponiji smeća. Marija En Smit, baka koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka višenamenska, odnosno odlična kako za kuvanje tako i za potrošnju u svežem stanju. Do 60-ih godina 20. veka bila je sinonim za jabuku. Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom trave. Poznata je kao sorta za netipična jabučarska područja, poput Dalmacije, Istre i Baranje.Njen plod je krupan sa debelom i cvrstom pokozicom,zelene boje sa karakteristicnim belim tackama.Meso je cvrsto I socno,belicasto I slatkonakiselo. Cveta pozno i dugo,a sazreva krajem septembra.Preporucujemo podlogu M-26,M9 i M-106. Dobri oprasivaci su Gloster,Jonatan,Ruz,Spartan,Zlatni delises,Ajdared,Melroz I Ricared. Otporna je sorta na mrazeve,udar grada I plamenjacu,umereno osetljiva na cadjavu krastavost i pepelnicu,a osetljiva na viruse i mikroplazme. Klon ove sorte Celindzer stvoren je u zelji da se dobije kvalitetniji I vizuelno lepsi plod jabuke Greni smit..

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Ajdared

Ajdared je američka sorta (Ajdaho red) nastala 1935. godine i do danas je najpopularnija jabuka u Srbiji,zbog krupnog i lepog ploda, dobrog ukusa, ali i zbog toga što može dugo da stoji,a da se ne pokvari. U Srbiji je 67 odsto površina pod tom sortom jabuka.Meso ove sorte je čvrsto,belicasto, sočno i vinastonakiselo.Otporna je na cadjavu krastavost,srednje osetljiva na plamenjacu,a osetljiva na pepelnicu. Sazreva krajem septembra I početkom oktobra.Dobro oprašivanje postiže se sortama Ričared, Greni smit, Melroz, Čadel ,Koks, Oranž i Zlatni delišes.Preporucujemo podloge M9 I MM-106.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Jonagold

Jonagold je američka sorta nastala 40-ih godina prošlog veka, i kao što ime kaže, dobijena je ukrštanjem Zlatnog Delišesa i Džonatana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i od tada je postala vrlo popularna, posebno u Evropi. Medeno sladak ukus Zlatnog delišesa i jak kiselkasti ukus Džonatana, Jonagold čine kvalitetnom slatko-kiselkastom desertnom jabukom hrskave i sočne teksture. Pogodna je za nize i srednje terene. Spada medju najkasnje sorte. Plod je veoma dobrog ukusa,krupan I prugastocrvene boje,a meso vrlo sočno, aromatično, slatkonakiselo i kvalitetno.Preporucujemo podlogu M-9. JONAGORED Jonagored je viskokvalitetna sorta,nastala kao mutacija od sorte Jonagold.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Breburn

Prvo stablo ove sorte otkriveno je na Novom Zelandu 50-tih godina 20. veka, a vremenom je postala jedna od najvažnijih komercijalnih sorti jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka. Prva je moderna sorta jabuke koja je ukusom bliža starijim, klasičnim sortama. Takođe, Breburn je jedna od prvih dvobojnih sorti, što joj garantuje komercijalni uspeh. Hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna. Lagano se grize, a kožica ploda je tanka i čini se da nestaje u ustima. Svoj vrhunac postiže ohlađena nešto ispod sobne temperature.Sazreva krajem septembra.Preporucuje se podloga M-9.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Gala

Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda. Gala sjedinjuje moderno i tadicionalno roditeljstvo Zlatnog delišesa i Cox’s Orange Pippina-a. To je vrlo aromatična jabuka. Njeno je meso hrskavo, sočno, te je onog blagog, slatkog ukusa kakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blagi ukus, čine je pravim izborom za decu.Sazreva krajem jula.Za ovu sortu preporucujemo podloge M-9 i M-26.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Gloster

Gloster je stvoren u Nemačkoj 1951. godine.Roditelji su mu Glokenapfel i Ričared. Plod je krupan,zarubljeno kupastog oblika, svetlozelene osnovne boje koju dopunjuje jednolično crvena.Sazreva tokom oktobra. Osetljiv je na cadjavu krastavost,srednje osetljiv na plamenjaču,a otporan na pepelnicu i mraz.Dobri oprasivaci su Elstar, Akane,Jonatan,Ričared, Spartan, Merloze, Greni smit, Zlatni delišes.Preporucujemo podlogu M-9 I M-26.

Pročitaj više

Jabuka Fudži

Fudži jabuka je hibrid stvoren ukrštanjem tri različite vrste. Iako mnogi misle da je ime dobila po Fudži planini, naziv nosi po provinciji Fudžisaki iz Japana. Njena glavna karakteristika je lepa ružičasta boja koja prekriva žutozelenu pozadinu, a njena popularnost u Japanu ne opada. Redovno je treba proredjivati,kako bi plodovi dosegli svoju velicinu. Dobri oprašivači su Crveni i Zlatni delišes, Greni smit i Gala.Spada u kasnije sorte,jer stize krajem oktobra.Preporucujemo podlogu M-9.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Melroz

Ova jabuka nastala je tokom Drugog svetskog rata u SAD-u. Bilo je potrebno vreme da ova vrsta jabuke postane popularna, jer je imala izgled koji na prvu loptu nije privlačio ljude. Pokušaj uzgajivača da joj specijalnim načinom uzgoja dodaju malo crvene boje kako bi marketinški mogli bolje da je plasiraju nije uspeo, a ono što je održalo ovu sortu do danas je izvanredan ukus.Plod je krupan,izduzen I blagorebrast,pokozica je glatka I zutozelena,a meso cvrsto,socno,blagonakiselo,bledozute boje. Sazreva krajem septembra I pocetkom oktobra.Oprasuju je Zlatni delises, Koks oranz, Greni smit I Ajdared.Preporucujemo podlogu M-9 I M-26.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Mucu

Mucu je sorta koja je nastala u Japanu. Ime je dobila po tamosnjoj Mucu povinciji. Plod je krupan,zarubljenokupast,zutozelene pokozice, sličan Zlatnom delišesu. Sazreva krajem septembra I početkom oktobra. Osetljiva je na zimske mrazeve, čadjavu krastavost I plamenjaču,a pokazuje otpornost na pepelnicu i sušu. Rano prorodi,redovno i obilno radja,ali uz sebe morq imati najmanje dva oprasivaca. Dobri oprasivaci su Koks oranž,Ajdared,Merloz,Ruž.Starking,Starkrimson,Greni smit i Jonatan.Preporucujemo podlogu M-9 I M-26.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Budimka

Jabuka budimka je zbog svog genetskog sastava,koji odgovara proizvodnji bez primene agro I pomotehnike,kraljica ove vrste voca.Nekada se sadila na mestima gde je drugo voce tesko opstajalo,te je danas u velikim kolicinama ima u zapadnoj Srbiji.Kao stara sorta,izvor je genetskog materijala I znacajan potencijal u daljem stvaranju novih sorti jabuka.Plod je srednje krupan I krupan,boja kozice je zelena sa sitnim,svetlijim tackama,a meso socno I kiselkasto.Idealno vreme da se obere je mesec decembar,obzirom da je izrazito zimska jabuka.Cuva se do proleca,a za konzumaciju je odlicna kada odstoji.Podloga koju preporucujemo je MM-106.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Kolačara

Sorta Kolačara je naša stara autohtona sorta.Njen plod je srednjekrupan,kolacastog (pljosnatog) oblika.Pokozica je tanka I sjajna, zelene boje koja zrenjem polako prelazi u zutu,a cesto ima crvene pruge I mrke tackice. Srednje rano cveta,a sazreva tokom oktobra.Pokazuje izuzetnu otpornost prema zimskim mrazevima,ali je osetljiva na cadjavu krastavost.Plodovi se cuvaju do aprila.S obzirom na to da je triploidna,ona zahteva najmanje dva oprasivaca,od kojih preporucujemo sledece: Zlatna parmenka, Jonatan, Ruž delišes.Podloga koja se koristi je MM-106.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Kozara

Sorta Kozara crveni je mutant boskopke. Otkrivena je u Nemačkoj. Bere se u drugoj polovini septembra. Srednje je bujna do bujna sorta.Triploidna je,te zahteva najmanje dva oprasivaca.Rano cveta i osetljiva je prema mrazevima, suši i vetru. Rađa umereno. U kasnijim stadijumima sazrevanja poprima intezivno crvenilo .Za ovu sortu preporucujemo podlogu MM-106.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Sumatovka

Sumatovka je starija sorta jabuka.Njen plod je izduzenog oblika,kiselkastog I osvezavajuceg ukusa.Sorta pokazuje otpornost na cadjavu krastavost. Sazreva krajem oktobra.Preporucujemo podlogu MM-106.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Topaz

Jabuka Topaz je nova sorta jabuke,visokog kvaliteta ploda,dobre rodnosti i višestruko otporna na parazite. Stvorena je u Češkoj.Velicine je srednje do krupne,a donosi rane, visoke i redovne plodove.Ova jabuka je izuzetno otporna na bolesti. Prigodna je za skladištenje. Pokazuje otpornost na čađavu krastavost,ali je manje otporna na pepelnicu,zbog čega se preporučuje preventivno oplemenjivanje zasada.Plod je krupan,socan, kozica štraftasta i narandžasto-crvene boje,a meso čvrsto i prepoznatljivog slatko-kiselkastog ukusa.Sazreva krajem septembra I pocetkom oktobra. Ova jabuka je prikladna za biološki uzgoj ili za kućnu baštu,pogodna za konzumiranje u svežem stanju, voćne salate, pekmez ili proizvodnju sokova.Podloge koje preporucujemo uz ovu sortu su MM-106,M-26 I M-9.

Pročitaj više Zatvori

Jabuka Prima

Prima je visokoproduktivna sorta nastala ukrstanjem sorata Malus floribunda 821 × križanac Rome Beauty u SAD-u. Prva kolekcija je puštena u proizvodnju 1970. Pokazuje izuzetnu otpornost na krastavost,a srednje je otporna na pepelnicu i bakterijsku palež. Stablo je bujno.Cveta srednje kasno,a sazreva tokom avgusta.Rodnost je dobra i rana.Dobri oprašivači su joj sorte Abas, Jerseymac i Cripps Pink. Plod je srednji i srednje krupan.Pokožica ploda je svetlocrvena i prekriva veci deo površine ploda,a osnovna boja je zelenožuta. Meso je atraktivne bledozelene boje, hrskavo, sočno i aromatično. Obzirom da je otporna na krastavost i pepelnicu i da je dobar oprašivač, kao takva pogodna je za biološki način proizvodnje. Može se čuvati do dva meseca u hladnjači.Podloge koje uz ovu sortu preporuujemo su MM-106,M-26 I M-9.

Pročitaj više Zatvori
Vocne sadnice i lozni kalemovi po najpovoljnijim cenama. Ako poručite veće količine, tu smo da Vam odobrimo i DODATNI POPUST NA CENE SADNICA JABUKE.
Za detaljnije informacije kontaktirajte nas.

cene vocnih sadnica