• image01
  • image02
  • image01
  • image01
  • image01

Kajsija sorte

sorta sadnice podloga sadnice vreme zrenja sadnice
Mađarska najbolja Džanarika Sredinom jula
Nju Džersi 19 Džanarika Početkom jula
Kečkemetska ruža Džanarika Početkom avgusta
Roksana Džanarika Početkom avgusta
NS-4 Džanarika Sredinom jula
NS-6 Džanarika Sredinom jula
Novosadska rodna Džanarika Sredinom jula
Segedinski mamut Džanarika Sredinom jula
Bergeron Džanarika Kraj jula i početak avgusta
Novosadska rana Džanarika Druga polovina jula
Krupna rana (Madjarska) Džanarika Druga polovina jula i početak avgusta

Sadnice kajsije

Plodovi kajsije su cenjeno sveže voće. Prerađuju se i prodaju kao sušene, dok se u Srbiji najviše koriste za proizvodnju sokova, džemova, kompota i vrhunske rakije. Osim za potrebe ishrane kajsija se koristi kao dekorativna vrsta a njeno drvo je visokih mehaničkih i dekorativnih kvaliteta. Sem ploda i seme kajsije se koristi u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamena za seme badema. Od ovog semena se pravi italijanski liker amareto kao i amareti biskviti. Ulje iz semena kajsije se ponegde upotrebljava kao jestivo ulje. Stablo kajsije može dostići i do 6m visine. Osetljiva je na prolećne mrazeve koji mogu oštetiti cvetove ili ih potpuno uništiti. Relativno dubok korenov sistem omogućava kajsiji uspešan rast i razvoj i na suvljem zemljištu, ako je dovoljno plodno i rastresito. Na peščanom i vlažnom zemljištu kajsija pati od smolotočine. Ima kratak period zimskog mirovanja, rano kreće sa cvetanjem, pa je osetljiva na pozne mrazeve. Štetočine kajsije su: Jabukin smotavac, rutava buba, breskvin savijač, voćna mušica i razne gusenice, a bolesti kajsije su: apopleksija, krastavost plodova, itd. Podloge pri kalemljenju: Džanarika +šljiva. Najbolje stenli+kajsija na visini 70 cm. Dobri posrednici su i Belošljiva, Čačanska lepotica i krupna zelenarenkloda. Razmak pri sadjenju: Piramida 6m sa 5m, palmeta 5m sa 4m .

Pročitaj više

Kajsija Mađarska najbolja

Kako samo ime kaze,ova sorta vodi poreklo iz Madjarske.Plodovi su joj krupni,okruglasti,u nijansi zute,narandzaste i crvene boje,sa pegicama.Meso je slatko nakiselo,socno,izrazite arome,tamnocrvene boje.Cveta kasno,a sazreva tokom jula.Radja obilno i redovno.Stablo je bujno do izrazito bujno.Otporna je na niske temperature i mrazeve,ali osetljiva na apopleksiju(susenje stabla).Kao podlogu preporucujemo Dzanariku.

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Nju Dzersi

Ova sorta kajsije dobila je ime po svom poreklu (SAD). Veoma je rodna i izrazitog kvaliteta ploda.Plodovi su krupni,okrugli,sa pokozicom u nijansi zute i narandzaste boje.Meso ploda je zute boje,slatkonakiselo,srednje cvrstine te se lako odvaja od kostice.Sazreva krajem juna i pocetkom jula,ali plodove treba obrati malo ranije.Osetljiva je na mrazeve.Podloga koju preporucujemo je Dzanarika.

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Kečkemetska ruža

Keckemetska ruza je kasna sorta kajsije poreklom iz Madjarske.Plodovi su joj srednje krupni,okruglasti,asimetricni (kada se odbaci kostica,dobiju se dve nejednake polovine).Pokozica je zuta ili svetlonarandzasta,sa rumenilom koje dobije osuncana strana ploda.Meso je bledozuto,slatkonakiselog i osvezavajuceg ukusa.Cveta kasno,a sazreva krajem jula.Ne pokazuje veliku otrpornost na apopleksiju(susenje stabla),a osetljiva je na susu.Pogodna je za industrijsku prepradu i dobrih je transportnih sposobnosti.Podloga koju preporucujemo je Dzanarika.

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Roksana

Roksana je najtrazenija sorta kruske posle Madjarske najbolje.Ima vrlo krupne plodove izduzenog oblika,sa pokozicom u nijansi crvene i narandzaste boje.Meso ploda je narandzaste boje,cvrsto,nakiselog ukusa,dobrog kvaliteta.Kasno cveta,a sazreva krajem jula i pocetkom avgusta.Osetljiva je na mrazeve.Obilno radja,odlicna je za jelo i dobra za preradu. Podloga koju preporucujemo je Dzanarika.

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Novosadska rodna

Novosadska rodna ima veoma krupan plod (75-80 grama),koji je izduzeno-okruglog oblika,sa strane malo spljosten.Pokozica je svetlonarandzaste boje,sa izrazitim crvenilom na osuncanoj strani.Meso ploda je narandzaste boje,socno je,slatko,aromaticno i lako se odvaja od kostice.Zbog slatkog jezgra,izuzetno je pogodna za proizvodnju rakije.U poredjenju sa drugim sortama,ova najredovnije daje prinose.S obzirom na obilnost prinosa,rodnost treba regulisati rezidbom.Cveta kasno,a sazreva krajem jula.Preporucujemo kalemljenje ove sorte preko posrednika (podloga džanarika + posrednik šljiva + plemka kajsije) kako bi se izbegla apopleksija (susenje stabla).

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Segedinski mamut

Sadnice ove sorte imaju krupan do vrlo krupan plod.Meso se lako odvaja od kostice,narandžaste je boje,izrazene arome i slatkog ukusa. Ova sorta je izuzetno otporna na niske temperature.Sazreva tokom jula. Podloga koju preporucujemo je Dzanarika.

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Novosadska 4 (NS-4)

Ova sorta je nastala selekcijom iz prirodne populacije. Ploda je krupan do vrlo krupan,izduzeno-okruglog oblika.Pokozica je naranzaste boje sa crvenilom koje dominira sa osuncane strane.Meso se lako odvaja od kostice,socno je,nakiselog ukusa,osvezavajuce,a boja mu je narandzasta.Ova sorta sveta kasno,a sazreva krajem jula.Podloga koju preporucujemo je Dzanarika.

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Novosadska 6 (NS-6)

Ova sorta je nastala selekcijom iz prirodne populacije. Plod je srednje krupan do krupan,okruglog oblika,ali malo je spljosten sa strane.Pokozica je svetlonarandzaste boje,a ima izrazeno rumenilo sa osuncane strane.Meso se lako odvaja od kostice,socno je,aromaticno,cvrsto,a boje je svetlonarandzaste. Cveta kasno,a sazreva u drugoj polovini jula.Podloga koju prerporucujemo je Dzanarika.

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Krupna rana (Mađrska)

Plod je veoma krupan, izduženo jajast sa dubokom uzdužnom brazdom, mase oko 100-140g. potkožica slamastožuta, sa sunčane strane zlatnožuta i išarana crvenim pegama. Meso svetložuto, sočno, slatkokiselo odličnog ukusa. Vreme zrenja druga polovona VI i početkom VII meseca . Stablo je umerene bujnosti. Dobro podnosi zimske mrazeve a srednje je osetljiva na pozno prolećne i sušu. Otporna je na parazite. Ova prastara mađarska sorta se gaji u Francuskoj i Nemačkoj a ima je i u našim voćnjacima. Po kvalitetu jedna od najboljih sorti kajsije u svetu. Ima veliku rodnost pa se preporučuje za gajenje i širenje.

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Novosadska rana

Voćne sadnice kajsije Novosadska Rana ima stablo koje je srednje razvijeno. Plod je veoma krupan oko 80g, osnovne boje narandžasta sa dosta crvenila. Meso ploda je narandžasto, sočno, slatko-kiselog ukusa. Plodovi su joj atraktivni i kvalitetni, obilno rađa. Vreme zrenja: Druga polovina VII Podloga: Dženarika

Pročitaj više Zatvori

Kajsija Bergeron

Voćne sadnice kajsije Bergeron su poreklom iz Francuske. Srednje je do jake bujnosti. Daje srednje krupan do krupan (40-45 g) plod, okruglasto-duguljastog oblika, svetlonarandžaste boje prekrivene s 10 - 40% crvenila. Meso ploda je čvrsto, slatkog ukusa, aromatično, srednje sočno s malim udelom kiselosti. Samooplodna je sorta kajsije. Vreme zrenja: Kraj VII i početak VIII Podloga: Dženarika

Pročitaj više Zatvori
Vocne sadnice i lozni kalemovi po najpovoljnijim cenama. Ako poručite veće količine, tu smo da Vam odobrimo i DODATNI POPUST NA CENE SADNICA KAJSIJE.
Za detaljnije informacije kontaktirajte nas.

cene vocnih sadnica