• image01
  • image02
  • image01
  • image01
  • image01

Orah sorte

sorta sadnice podloga sadnice vreme zrenja sadnice
Sejnovo domaci sejanac Kraj septembra
Šampion domaci sejanac Sredinom septembra
Rasna domaci sejanac Kraj septembra
Kasni rodni domaci sejanac Početak oktobra
Gazenhajm 139 domaci sejanac Kraj septembra
Gazenhajm 251 domaci sejanac Kraj septembra
Elit domaci sejanac Kraj septembra
Tisa domaci sejanac Sredina septembra
Jupiter domaci sejanac Kraj septembra
Srem domaci sejanac Kraj septembra
Bačka domaci sejanac Sredina septembra
Franket domaci sejanac Sredina septembra
Cendler domaci sejanac Sredina septembra

Sadnice oraha

Orah je specificna sadnica koja se moze saditi u svim vrstama zemljista.Najbolje rezultate postize u zemljistima koja se nalaze u dolinama reka.Sadnice oraha je najbolje saditi u jesen i to iskljucivo dvogodisnje sadnice visine od 1,2m-1,5m.Sadnice oraha visine od 1,2m-1,5m se racunaju kao najkvalitetnija 1 klasa.Zasadi sa sadnicama oraha spadaju u najmanje zahtevne zasade po pitanju odrzavanja(orezivanja i prskanja od bolesti).Prvi rod kod oraha je u trecoj godini mada se cesto desi da prvi rod bude i u drugoj godini.Pun rod se racuna od 12 godine pa na dalje kada po jednom stablu ima prinos od 55-60kg neociscenog ploda ili 30-35kg ociscenog ploda.Nacin sadnje koji se preporucuje kada je zasad oraha u pitanju su:10m x 10m gde pri takvoj sadni po 1h treba 100 sadnica i 10m x 8m gde treba po 1h 120 sadnica.Ako je oblik parcele nepravilnog oblika onda se mogu praviti i kombinacije 10m x 9m i 9m x 8m.Kada se vrsi sadnja oraha korenov sistem(zile)se ne orezuju dok se kod ostalih sadnica korenov sistem orezuje.Bolesti koje se najcesce pojavljuju kod sadnica oraha su: pegavost lišća i plodova (gnomonija), flekavost lišća mladara i plodova, pegavost ljuske i jezgra oraha, bakteriozna crna pegavost, itd.Najpoznatije štetocine oraha su: orahov smotavac, orahov savijač, orahova grinja, smedja orahova lisna vaš, štitaste vaši, gusenice, potkornjaci, drvotočci itd.Za djubrenje oraha preporucuje se NPK djubrivo 10:20:30 ili 8:16:24 koje se baca u jesen po otpadanju lista, a u proleće je najbolje baciti kan 27% azota.Podloge na kojima su kalemljene sadnice oraha su:sejanac crnog oraha i sejanac obicnog oraha.

Pročitaj više

Orah Sejnovo

Sejnovo (Cheinovo, Bulgaria) , dobila je naziv po Bugarskom gradu gde ju je pronasao Zaxov. Relativno kasne vegetacije, dobre rodnosti.Radja grozdasto i najrodnija je sorta. Protandricna sorta pa je za nase uslove kao dodatni oprasivac potrebana sorta kasnijeg resanja. Srednje bujna i rodna sorta,srdnje krupnoce ploda(11-12 g), veliki procenat ulja i mala kolicina proteina. Randman sorte 54 %. Nedostatak tamnija bolja jezgra.Dosta je trazena sorta i dosta je rasprostranjena u nasim vecim zasadima.Drvo je bujno a vegetacija mu kreće ranije, početkom aprila a cvetanje pocinje 20. aprila.Otporan je na pegavost lisca.

Pročitaj više Zatvori

Orah Gazenhajm 139

Gazenhajm 139 je Nemacka sorta.Vegetacija mu je kratka a plod je jako krupan.Tezina ploda je oko 14g.Radman jezgra kod Gazenhajma je 50%. Stablo je srednje bujno i vrlo je rodno a plod je sa tankom i glatkom ljuskom, svele boje.Dosta je trazena sorta i dosta je zastupljena u nasim vecim zasadima.

Pročitaj više Zatvori

Orah Gazenhajm 251

Gazenhajm 251 je Nemacka sorta.Stablo je srednje bujno i rađa redovno i obilno. Vreme sazrevanja je kraj septembra i pocetak oktobra. Počinje kasno sa vegetacijom. Plodovi su srednje krupni i jezgro je dobrog kvaliteta.Dosta je trazena sorta i ima je dosta zasadjeno u vecim zasadima.Tezina ploda je oko 14 grama a radman jezgra je oko 50%.

Pročitaj više Zatvori

Orah Šampion

Vocne sadnice oraha Šampion predstavljaju bujnu i vrlo rodnu sortu. Otporan je na bolesti. Plod je oko 14g a jezgro je svetle boje i sadrži 67% ulja. Sazreva vrlo rano.Radman jezgra je oko 58%.Otporan je na sivu pegavost i na ostale bolesti.Protandičan je i oprašuju ga Jupiter, Rasna, Gajzenhajm 139.Dosta je trazena sorta i dosta je zastupljena u nasim vecim zasadima.

Pročitaj više Zatvori

Orah Rasna

Rasna je nasa domaca sorta.Rasna(Poljoprivredni Fakultet Novi Sad) sorta autora M. Koraca.Rasna ima kratku vegetaciju i izuzetnu otpornost. Odlican je oprasivac za vecinu sorti i cveta homogamo. Vec u prvim godinama u rastilu krece sa radjanjem. Male je buljnosti i visoke rodnosti. Plod je veoma krupan(14 g)a randman jezgra je oko 52%.Dosta je trazena sorta i dosta je zastupljena u nasim vecim zasadima.Oprasuju je Jupiter i Gazenhajm 139.

Pročitaj više Zatvori

Orah Kasni rodni

Kasni Rodni(Poljoprivredni Fakultet Novi Sad), autori M. Korac, S. Cerovic, B. Golsin. Kasne i vrlo kratke vegetacije tako da ga retko pogadjaju prolecni mrazevi. Cveta homogamno. Malo bujna i veoma rodna sorta.Plod je srednje krupan(10,5-12 g). Nedostatak sorte je nizak radman jezgra koji je oko 45%.Dosta je trazena sorta i dosta je zastupljena u nasim vecim zasadima.

Pročitaj više Zatvori

Orah Jupiter

Jupiter(Czesh), Ceska sorta kratke vegetacije koja je pogodna za nase prostore.Odlican je oprasivac drugih sorti. Srednje krupnoce ploda (12 g).Radman je oko 50 %. Nedostatak je tamnija boja jezgra. Ima kraći vegetacioni period i nešto kasnije cveta. Protandričan je.Dosta se koristi u nasim vecim zasadima zbog oprasivanja drugih sorti.

Pročitaj više Zatvori

Orah Tisa

Plod sorte Tisa je veoma krupan a masa mu je oko 15 grama. Okruglastog oblika je a ljuska je tanka i jezgro je ne ispunjava najbolje. Radman je oko 51 %. Jezgro nije dovoljno svetlo pa se to smatra kao nedostatak sorte. Drvo je bujno sa vegetacijom. Krece priblizno kretanju sorte Sampion. Pocinje da resa oko 5 juna. Radja u grozdovima koji mogu imati 7-8 plodova i osetljiva je na kasne prolecne mrazeve pa se preporucuje za gajenje u toplijim oblastima. Dobro radja.Izrazena homogamija.Retko se sadi u nasim vecim zasadima.

Pročitaj više Zatvori

Orah Elit

Elit je Slovenačka sorta oraha, odnosno selekcija Zavoda za voćarstvo u Mariboru. Stablo je slabe bujnosti a odlične rodnosti. Kasno počinje i rano završava vegetaciju pa izbegava posledice ranih i kasnih mrazeva. Sorta je vrlo otporna prema gnomoniajuglandis koja izaziva pegavost lista. Protoginičnaje, tj. pre cvetaju žeaski nego muški cvetovi. Plod je srednje krupnoće (oko 10 g), lepog izgleda, a radman jezgra je oko 48-50%. Jezgro je lepe svetle boje i dobrog kvaliteta.Zbog kasnog početka i ranog završetka vegetacije preporučuje se za gajenje u kontinentalnim područjima.Kod nas se retko sadi u nasim vecim zasadima.

Pročitaj više Zatvori

Orah Bačka

Backa (Poljoprivredni Fakultet Novi Sad), sorta autora M. Koraca. Relativno kasne vegatacije i srednje bujnosti.Visoko je rodna sorta.Srednje krupan plod a radman oko 52 %.Sa vegetacijom krece kada I sorta Sejnovo a zavrsava 10 dana pre nje. Osetljiva je na pozne mrazeve.Protandricna je sorta.

Pročitaj više Zatvori

Orah Srem

Srem je nasa domaca sorta.Plod je veoma krupan mase od 14-15 grama. Ljuska je tanka i malo manje glatka u odnosu na sortu Sampion. Takodje mu je jezgro nesto tamnije pa se to smatra nedostatkom ove sorte. Radman jezgra je oko 57%. Drvo je srednje bujno i rodno.Radja u grozdovima koji mogu sadrzati i po 7-8 plodova u grozdu.Vegetacija mu je iste duzine kao i kod Sejnovog.Otporan je na sivu pegavost i osetljiv na mrazeve u cvetanju pa se preporucuje za gajenje u toplijim vinogradarskim oblastima. Protandrican je.Sadi se i u nasim vecim zasadima ali ne bas puno.

Pročitaj više Zatvori

Orah Cendler

Sadnica oraha sorte Čendler je sorta Američkog porekla koja je nastala u Kaliforniji. Sorta oraha Čendler je najrodnija i najpoznatija sorta u svetu.Kasne je vegetacije,stablo je srednje bujno.Plod je krupan,mrezgra odličnog kvaliteta.Čendler je sorta koja ima najveci prinos u odnosu na ostale sorte a prve plodove daje još u prvoj godini.Najbolji oprašivači za sortu Cendler su:Franket,Gazenhajm 139 i druge kasne sorte.Sorta Cendler najbolje rezultate daje u kombinaciji sa sortom Franket.Buducnost novih kvalitetnih zasada oraha su na sortama:Cendler i Franket.Odnos sadnje sadnica koji daje najbolje rezultate je:Cendler 90% i Franket 10%.

Pročitaj više Zatvori

Orah Franket

Sadnica oraha sorte Franket (Franquette) poreklom je iz Francuske.Jedna je od najpoznatijih i najrodnijih sorti u svetu.Kasnije je vegetacije,srednje bujnog stabla.Prvi rod kod sorte oraha Franket je već u prvoj godini.Plod je srednje krupnoće,izdužen sa hrapavom ljuskom.Mrezga je izuzetnog kvaliteta sa randmanom od oko 48%.Sorta oraha Franket se najviše gaji u Francuskoj i SAD.Najbolji je oprasivac za sortu Cendler sa kojom i daje najbolje rezultate.Odnos sadnje sadnica koji daje najbolje rezultate je:Cendler 90% i Franket 10%.

Pročitaj više Zatvori
Vocne sadnice i lozni kalemovi po najpovoljnijim cenama. Ako poručite veće količine, tu smo da Vam odobrimo i DODATNI POPUST NA CENE SADNICA ORAHA.
Za detaljnije informacije kontaktirajte nas.

cene vocnih sadnica