• image01
  • image02
  • image01
  • image01
  • image01

Šljiva sorte

sorta sadnice podloga sadnice vreme zrenja sadnice
Rutgešteter džanarika Početkom jula
Čačanska rana džanarika Početkom jula
Kalifornijska plava džanarika Sredinom jula
Timočanka džanarika Sredinom avgusta
Čačanska najbolja džanarika Polovinom avgusta
Čačanska lepotica džanarika Polovinom avgusta
Čačanska rodna džanarika Krajem avgusta
Stenlej džanarika Početkom septembra
Požegača džanarika Prvoj polovini sptembra
Ruska šljiva (žuta i crvena) džanarika Sredina septembra

Sadnice šljiva

Šljiva je na ovim područjima jedna od najpoznatijih i najpopularnijih vrsta voća. Spada u grupu koštunjavog voća. Šljiva vrlo rano cveta i osetljiva je na prolećne mrazeve i zato je veoma važano odabrati dobar teren za uzgoj. Preporučljivo je odabrati teren nagnut na južnu stranu zbog što duže osvetljenosti. Smer redova sever-jug će takođe osigurati bolju osvetljenost, dok ravnice i udoline nisu pogodne za uzgoj šljive. Na brežuljcima je temperatura ujednačenija pa je manja mogućnost pojave mraza. Potrebno je dobro izorati zemljiste,usitniti i poravnati tlo. Sadnja se obavlja obavlja se u proleće ili jesen kada biljka miruje.Bolja je jesenja sadnja. Poželjno je napraviti razmak između redova od 5 m, dok bi razmak od sadnice do sadnice trebao biti 4 m. Posađene sadnice šljive u prve tri godine je potrebno redovno obrađivati, međuredno ga tanjirati, a u redu okopavati.Jako je bitna i pravilna rezidba da bi se sadnica pravilno formirala.U zadnjih par godina se ide i gusca sadnja u kojoj se vrsi ostrija rezidba.Za sve vrste šljiva se koristi podloga džanarika. U našem rasadniku možete naži širok asortiman voćnih sadnica šljiva.

Pročitaj više

Šljiva Rutgeršteter

Voćne sadnice šljive, sorte “Rutgeršteter” su poreklom iz Nemačke. Jedna je od najranijih sorata plavih šljiva. Rađa krupne, okrugle plodove ljubičastoplave boje. Meso je žutozeleno, delomično se odvaja od sitne koštice, sočno je, srednje čvrsto, aromatično i osvežavajućeg ukusa. Dozrevanje je krajem juna.

Pročitaj više Zatvori

Šljiva Čačanska rana

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska rana” stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva krajem prve i početkom druge polovine jula. Plod je srednje krupan, jajast, ljubičastoplav. Meso je žuto, čvrsto, sočno, slatko, vrlo ukusno. Osetljiva je prema kasnoprolecnim mrazevima. Koštica je krupna koja se lako odvaja od mesa . Dobro podnosi transport.Čačanska rana je rana i rodna šljiva, krupnih i kvalitetnih plodova. Na tržištu postiže relativno visoku cenu.U zadnjih par godina se puno sadi u novim zasadima.

Pročitaj više Zatvori

Šljiva Kalifornijska plava

Voćne sadnice šljive, sorte “Kalifornijska plava” je poreklom iz SAD. Sazreva sredinom jula.. Delimično je samooplodna. Srazmerno rano prorodi, a zatim dobro rađa. Plod je krupan, loptast, ljubičastoplav. Drvo je srednje bujno, otporno, cveta srednje rano. Rano prorodi i redovno rađa. Otporna je na plemenjaču, rđu, tolerantna je na šarku šljive.Prelepog je i socnog ukusa.

Pročitaj više Zatvori

Šljiva Timočanka

Voćne sadnice šljive, sorte “Timočanka” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku.Sazreva sredinom avgusta. Dobijena je ukrštanjem sorti Stenlej i Kalifornijska plava 1964. godine.U poslednjih nekoliko godina se povecala potraznja za Timocankom.

Pročitaj više Zatvori

Šljiva Čačanska najbolja

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska najbolja” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva sredinom avgusta. Cveta srednje rano. Dobro je oprašuju čačanska rana, čačanska lepotica i stenli. Rađa dobro. Plod je krupan, jajast, tamnoplave boje. Meso je zelenkastožuto, čvrsto, dosta sočno i ukusno.

Pročitaj više Zatvori

Šljiva Čačanska lepotica

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska lepotica” je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku. Rano prorodi i rađa redovno i obilno u svim uslovima. Sazreva krajem jula meseca. Plod je srednje krupan, okruglastog oblika i vrlo privlačnog izgleda. Vrlo kvalitetna sorta šljive čiji plodovi su prvenstveno namenjena stonoj potrošnji. Od plodova se ako dobro sazre može dobiti veoma kvalitetna rakija. Osetljiva je na plamenjaču i rđu. Tolerantna je na šarku šljive što se smatra njenim posebnim kvalitetom.U zadnjih desetak godina ima puno velikih zasada zasadjenih sa Cacanskom lepoticom.

Pročitaj više Zatvori

Šljiva Čačanska rodna

Voćne sadnice šljive sorte “Čačanska rodna” je poreklom iz Srbije. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. Cveta srednje rano, istovremeno sa sortama Čačanska rana i Čačanska lepotica. Samooplodna je sorta. Sorta je izuzetno rodnog potencijala. Plod je sitan do srednje krupan, jajolikog je oblika. Kožica ploda je tanka, čvrsta, plava. Meso ploda je čvrsto, žute boje, vrlo sočno, slatkokiselog ukusa i aromatično.Od svih sorti sljiva Cacanska rodna sadrzi najvise secera u sebi i zbog toga je dobra za rakiju,slatko,dzem,pekmez a lepa je i za jelo. Koštica je sitna i odvaja se od mesa. Dozreva krajem avgusta i početkom septembra. Plodovi dobro podnose transport. Dosta je otporna na prolećne mrazeve.

Pročitaj više Zatvori

Šljiva Stenlej

Voćne sadnice šljive, sorte “Stenlej” je poreklom iz SAD. Zahteva redovnu i oštru rezidbu. Sazreva krajem avgusta. Plod je krupan, sladunjavog ukusa i osrednjeg kvaliteta. Dobro podnosi transport. Plodovi se mogu koristiti za potrošnju u svežem stanju, smrzavanje sušenje i preradu u rakiju i druge proizvode.U nasoj zemlji ima dosta zasada sa sljivom Stenlej.

Pročitaj više Zatvori

Šljiva Požegača

Smatra se da potice iz Azije. U Evropu je dosla preko Grcke. Jedna je od vodecih sljiva. Zauzimala je oko 40% povrsina pod sljivom u bivsoj Jugoslaviji. -Sazreva u prvoj polovini sptembra a na vecim nadmorskim visinama do kraja septembra. Srednje je bujna, koren plitak. Deblo je osetljivo prema ostecenjima od mraza, narocito sa jugozapadne strane. Kruna je piramidalna, ramene grane su duge vitke I dobro obrasle rodnim drvetom. Kruna se odlikuje velikom nosivoscu, a pod teretom roda se retko lomi. Cveta kasno (sredinom aprila) I eksplozivno. Pozni mrazevi retko joj pricinjavaju stete. Samoplodna je pa moze da se gaji u jednosortnim zasadima. -Pozegaca je osetljiva prema plamenjaci, rdji, rogacu, sarki sljive I stitastoj vasi. Manje strada od monilije I sljivinih osa nego druge sorte sljiva. Strada od jacih mrazeva. -Pocinje da radja u petoj godini posle sadjenja. U pun rod stupa u osmoj godini. U povoljnim uslovima redovno I obilno radja. -Plod je sitan (oko17 g), nepravilno jajast, modro plave boje I pokriven sivim pepeljkom. Plitka brazda pruza se po duzini ploda. Meso je zlatnozute boje, cvrsto,socno,prijatnoaromaticno, slatkonakiselo I vrlo ukusno. Sadrzi 11 do 12 % secera I 0,5 do0,6 % organskih kiselina. Kostica je srazmerno sitna (650 mg) I odvija se od mesa ( cepaca ). -Radjeno je na klonskoj selekciji pozegace krupnijeg ploda ali mnogi od njih nisu se dobro pokazali.

Pročitaj više Zatvori

Ruska šljiva žuta

U poslednjih nekoliko godina pocela je da raste potraznja za Ruske kasne sorte sljive.Najvise se sade na vecim nadmorskim visinama zbog izbegavanja mrazeva.

Ruska šljiva plava

U poslednjih nekoliko godina pocela je da raste potraznja za Ruske kasne sorte sljive.Najvise se sade na vecim nadmorskim visinama zbog izbegavanja mrazeva.

Vocne sadnice i lozni kalemovi po najpovoljnijim cenama. Ako poručite veće količine, tu smo da Vam odobrimo i DODATNI POPUST NA CENE SADNICA ŠLJIVA.
Za detaljnije informacije kontaktirajte nas.

cene vocnih sadnica